lördag 9 mars 2019

Nu är fibern snart helt klar från Zitius men vad gör IP-only


Nu när vi snart har allt klart återstår endast för Zitius att återställa till ursprungligt skick i vårt område. Vad gör då IP-only? De vill ha pengar för att de kom tvåa (knappt).

Ip Only: ”Straffavgiften ett generalfel som vi inte står bakom”

Fredrik Karlsson, affärschef Ip only. Bild från SVT och länken här ovan
Utdrag från IP-only´s Allmännavillkor – Fiber Villa

4. Fastighetsägarens åtaganden

i) Annullerar Fastighetsägaren beställningen har IPN rätt att fakturera en fast avgift om 4 900 kr om annulleringen görs före besked om fiberutbyggnad och 6 900 kr om annulleringen görs efter besked om fiberutbyggnad. Om Fastighetsägaren inte har erhållit en fiberanslutning inom tjugofyra (24) månader från mottagen beställning har Fastighetsägaren rätt att annullera beställningen utan kostnad. Oavsett det ovanstående får Fastighetsägaren annullera beställningen enligt 25 § konsumenttjänstlagen (SFS 1985:716) vid dröjsmål på IPP/IPNs sida enligt 24 § andra stycket konsumenttjänstlagen.

5. Pris

d) Invändning mot faktura eller tjänst ska, för att kunna göras gällande, framställas inom skälig tid efter det att den omständighet som föranlett invändningen upptäckts eller borde ha upptäckts.

e) Beställningen anses installerad och klar då det har möjliggjorts för Fastighetsägaren att kunna erhålla tjänster genom installerad fiberkabel och Kundplacerad Utrustning.

Om ni inte vill ha fiber från IP så kan man lämpligen hänvisa till dessa villkor och hävda att de inte fullföljer i enlighet med sina villkor.

Att IPN är fullständigt medvetna om ovanstående är utom tvivel. Jag har fått ett sms från IP-only exakt två veckor före mina 24 månader skulle löpa ut, så här står det i smset:

"Hej, 
Om du ännu inte tagit chansen att förlänga ditt avtal - missa inte möjligheten!  Om du redan förlängt ditt avtal kan du bortse från det här smset. 

Gå in på www.ip-only.se/avtalserbjudande och skriv in adressen till den fastighet där du vill installera fiber. Du kommer se ditt nuvarande avtal samt få möjlighet att ta del av ett förmånligare erbjudande. Du kan även ringa oss på 010-199 16 90 (vardagar 10-19) om du önskar hjälp eller har frågor.

Vi önskar ditt svar senast 2018-12-12
Med vänlig hälsning, IP Only
För avreg? SMS:a IPOSTOP till 71550" 



I vårt område har Zitius/Telia Company valt att bygga ett så kallat stadsnät dvs alla fastigheter inom vårt område är förberett för fiber. Om man vill ha fiber i efterhand återstår endast det som ska göras på den egna fastigheten samt att blåsa själva fibern från spridningspunkten (FOS), vilken finns mycket nära din fastighet. Att IP-only ska komma med fiber till vårt område är redundant och alltså sett ur samhällsnyttan helt utan värde, för att inte tala om för alla som redan har fått fiber i området.

IP-only påstår till flera som hört av sig till mig i detta ärende att de vill ha betalt om man annullerar även efter de 24 månaderna (helt absurt), för att de lagt ut pengar och resurser på förberedelser. Det finns flera synpunkter på detta. Först så kan man enkelt se att åtminstone deras konkurrent har klarat av att leverera på ca 1 år. Sedan kan jag informera att som nybliven ordförande i Hörninge samfällighetsförening konstatera att de inte har kommit så långt att det inkommit förfrågan på markavtal för att få tillstånd att gräva på våra 15 ha mark och vägar i området. Sen kan man ifrågasätta förfarandet med dessa kostnader då de inte ens har fullt ut bestämt att de ska bygga i vårt område. Jag har fått brev där de skriver så här: "Precis som tidigare krävs det att tillräckligt många vill ansluta sig för att fiberutbyggnaden ska bli av." daterat 2018-11-28. Jag har inte förlängt mitt avtal med IP-only och själv räknar jag med att de följer sina egna avtal och ser mitt avtal som utgånget. Samtidigt borde IP-only rakryggat gå ut med att vårt område inte blir utbyggt för deras del och hänvisar till Zitius/Telia Company istället och självklart inte tar betalt för något som de inte levererar. De har redan figurerat i Plus en gång för samma förfarande på västkusten, finns att se på svt play https://www.svt.se/nyheter/konsument/ip-only-straffavgiften-ett-generalfel-som-vi-inte-star-bakom.

Ip Only: ”Straffavgiften ett generalfel som vi inte står bakom”

1 kommentar:

  1. Har du lyckats bli av med avtalet utan att betala? Jåller på att tjaffsa med dom nu nämligen. Ska skicka detta du har lagt in jär och se va de säger om det. Känns helt hopplöst att bli av med avtalet..

    SvaraRadera